Rośliny uprawne wymagają różnorodnego nawożenia — dzisiaj przyjrzymy się wymaganiom dotyczącym potasu w jego siarczanowej formie.
Uzyskanie satysfakcjonującego plonu uzależnione jest od wielu czynników. Jednym z nich jest nawożenie – zgodne z wymaganiami uprawianej rośliny, jej fazy rozwojowej oraz zasobności gleby, stanowi klucz do osiągnięcia sukcesu.
Planując nawożenie należy pamiętać, że oprócz samego zaopatrzenia w składniki pokarmowe
istotną rolę odgrywa forma wniesionych składników. To od niej zależy szybkość pobrania, poziom wykorzystania, efektywność nawożenia, co w konsekwencji wpłynie na ostateczny wynik.
Rośliny, w zależności od gatunku, wykazują różną wrażliwość na zawartość chlorków. Wyróżniamy rośliny chlorkolubne, tolerujące zawartość chlorków oraz grupę warzyw wykazujących wrażliwość na obecność chlorków. Do tej ostatniej grupy należy większość warzyw oraz roślin jagodowych. W ich przypadku należy zwracać szczególną uwagę na rodzaj stosowanego nawozu. Idealnym rozwiązaniem jest zastosowanie nawozów bezchlorkowych.
Rośliny wrażliwe na obecność chlorków
WARZYWA |
ROŚLINY JAGODOWE |
ziemniak |
porzeczka czerwona i czarna |
fasola zwykła |
agrest |
bób |
malina |
melon |
truskawka |
ogórek |
jeżyna |
cebula |
jagoda czarna |
pomidor |
borówka |
papryka |
|
oberżyna |
|
sałata |
|
warzywa wczesnowiosenne |
|
warzywa uprawiane pod osłonami |
|
Pierwiastkiem, który w istotny sposób wpływa na jakość warzyw i owoców, jest
potas. Odpowiada on między innymi za smak, jędrność, wybarwienie. Odpowiedni poziom potasu zwiększa przydatność warzyw i owoców do przetwórstwa i przechowywania. Warzywa dłużej zachowują świeżość, a owoce są mniej podatne na gnicie. Ponadto potas odpowiada w roślinie za gospodarkę wodną, zwiększa odporność na okresowe deficyty wody oraz zwiększa tolerancję na okresowe chłody i występowanie patogenów.
Planując nawożenie należy pamiętać o szczególnych wymaganiach uprawianych roślin. Ma to istotne znaczenie w przypadku warzyw o wysokim zapotrzebowaniu na
siarkę. Zawartość siarki w glebie w ostatnich latach maleje – ma to związek z coraz niższą emisją siarki przemysłowej. Siarka wpływa na pobranie azotu, zwiększa tolerancję roślin na wahania temperatury oraz deficyt wody. Ponadto jest odpowiedzialna za smak i zapach w takich warzywach jak: kapusta, kalafior, gorczyca, chrzan, rzodkiewka, czosnek i cebula.
Biorąc pod uwagę powyższe, eksperci Frusto polecają nawóz
Elplon Ekspres (siarczan potasu), przeznaczony do stosowania posypowego, przedsiewnie lub pogłównie. Charakteryzuje go wysoka zawartość potasu w formie siarczanowej, jest to więc nawóz idealny do nawożenia roślin wykazujących dużą wrażliwość na zasolenie i obecność chlorków. Forma granulatu pozwala na bezproblemową aplikację. Obecność siarki sprawia, że Elplon Ekspres świetnie sprawdzi się w przypadku warzyw wykazujących wysokie zapotrzebowanie na ten składnik. Do takich upraw z całą pewnością należy zaliczyć warzywa kapustne oraz cebulowe. Nawóz zawiera 51,5% potasu (K2O) oraz 45,25% siarki (SO3).
Więcej informacji pod numerem telefonu: 668 682 124