Sortuj:

Regulatory wzrostu

1 - 3 z 3 produktów

Regulatory wzrostu

Czym są regulatory wzrostu i rozwoju roślin?

Regulatory wzrostu wpływają na przebieg procesów fizjologicznych w roślinach, przyspieszając je lub spowalniając. Preparaty te mogą opierać się na naturalnych substancjach, jakimi są np. fitohormony, lub na środkach syntetycznych. Ich dobór zależy od gatunku uprawianej rośliny, terminu planowanego zabiegu oraz pożądanego efektu końcowego. W niektórych przypadkach zalecane jest np. wykonanie dwóch zabiegów z użyciem regulatora.

Po co stosujemy regulatory wzrostu?

Regulatory wzrostu zbóż i rzepaku zapobiegają ich wyleganiu poprzez skrócenie i wzmocnienie źdźbła, stąd też ich popularna nazwa - antywylegacze. Ich stosowanie znacznie ogranicza straty w plonie oraz ułatwia jego zbiór. W uprawach sadowniczych regulatory rozwoju przyspieszają np. dojrzewanie owoców, przerzedzają zawiązki, czy wpływają na poprawę jakości owoców i podniesienie ich odporności na czas zbioru (zwłaszcza mechanicznego) i przechowywania. W uprawach warzyw i owoców często wykorzystywane są regulatory dojrzewania, które opóźniają starzenie się zbiorów, co znacząco wpływa na ich wartość handlową. Mogą też działać całkowicie przeciwnie, jeśli opierają się na etylenie - przyspieszają wówczas dojrzewanie np. pomidorów. Do regulatorów zaliczamy też środki wpływające na poprawę rozwoju korzeni i lepsze rozkrzewienie roślin.

Kiedy stosować regulatory wzrostu, a kiedy przełożyć zabieg?

Warto jednak pamiętać, że regulatory wzrostu to tylko jeden z wielu elementów agrotechniki i aby ich efekty był widoczne i zadowalające, musimy kompleksowo zadbać o uprawiane rośliny. Nieprzemyślane stosowanie regulatorów wzrostu może przynieść więcej szkód niż pożytku, pogłębiając u roślin np. stres wywołany suszą. Ostrożnie podchodzimy też do zabiegów wykonywanych w czasie występowania przymrozków. Podobnie jak w przypadku innych środków ochrony roślin zwracamy baczną uwagę na zabiegi wykonywane podczas wiatru, aby nie zaszkodzić sąsiednim uprawom, oraz zalecaną w etykiecie temperaturę minimalną i maksymalną, które przekładają się na efektywność wykonanego zabiegu.