Znaczenie dolistnego dokarmiania warzyw wapniem
Zarejestrowani mogą więcej! Załóż konto, aby się przekonać

Znaczenie dolistnego dokarmiania warzyw wapniem

07 marca 2025

Dokarmianie dolistne warzyw wapniem to kluczowy element strategii mającej na celu zwiększenie ich jakości i wydajności. Niedobór wapnia w warzywach może prowadzić do poważnych zaburzeń fizjologicznych, takich jak gorzka plamistość czy sucha zgnilizna wierzchołkowa owoców pomidora, które negatywnie wpływają na wartość handlową plonów. Właściwe zarządzanie dostarczaniem wapnia pozwala nie tylko zapobiegać tym problemom, ale także zwiększa odporność roślin na stresy środowiskowe.

Znaczenie dolistnego dokarmiania warzyw wapniem

Dokarmianie dolistne warzyw wapniem to kluczowy element strategii mającej na celu zwiększenie ich jakości i wydajności. Niedobór wapnia w warzywach może prowadzić do poważnych zaburzeń fizjologicznych, takich jak gorzka plamistość czy sucha zgnilizna wierzchołkowa owoców pomidora, które negatywnie wpływają na wartość handlową plonów. Właściwe zarządzanie dostarczaniem wapnia pozwala nie tylko zapobiegać tym problemom, ale także zwiększa odporność roślin na stresy środowiskowe.

Czym jest wapń dla warzyw

Wapń dla warzyw stanowi istotny element budulcowy roślin – wpływa na zdrowotność roślin poprzez wzmocnienie struktury ścian komórkowych, dzięki czemu jego dostępność i przyswajalność dla roślin przekłada się na wsparcie tolerancji roślin w ograniczeniu możliwości infekcji przez patogeny. Jest on również istotnym czynnikiem wpływającym na rozwój systemu korzeniowego. Zawartość wapnia w glebie wpływa bezpośrednio na wielkość oraz jakość zbieranego plonu w szczególności w takich gatunkach warzyw jak pomidor, cebula, kapusta czy ziemniak, gdzie jego niedobory oprócz wpływu na wielkość plonu handlowego przekładają się również na utratę jakości handlowej wyprodukowanych warzyw.

Polecane nawozy z wapniem

Gleby piaszczyste, przepuszczalne mają tendencje do szybkiego wypłukiwania zawartości składników pokarmowych, w szczególności na stanowiskach nawadnianych oraz podczas intensywnych opadów deszczu, często również stosowania nieodpowiedniej postaci wapna zamiast kredy powoduje znaczne podniesienie pH gleby bez jednoczesnego uzupełnienia zawartości jonów wapnia z podobną sytuacją mamy do czynienia w przypadku nawozów wapniowych cechujących się niską reaktywnością – roślina uprawiana w danym sezonie może nie wykorzystać takiego nawozu ze względu na zbyt wolny okres jego rozkładu. Najlepszym rozwiązaniem uzupełniającym poziom jonów wapnia w glebie będzie zastosowanie przed uprawą kredy granulowanej cechującej się wysoką reaktywnością oraz dodatkową zawartością mikroelementów, do polecanych nawozów z wapniem należy np.: Elplon CaMilk.

W trakcie wegetacji roślin jeżeli chcemy posypowo uzupełnić niedobór wapnia w warzywach, najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie saletry wapniowej – należy w tym wypadku pamiętać również o tym, że oprócz wapnia zawiera ona również azot, który należy uwzględnić w bilansie nawozowym. Takie rozwiązanie sprawdza się doraźnie – w trakcie uprawy, w przypadku ewidentnych niedoborów wapnia, kreda granulowana zastosowana jesienią na ściernisko i wymieszana z glebą będzie lepszym rozwiązaniem. Tutaj należy również pamiętać o tym, że podany nawóz wapniowy ma być dostępny w obrębie systemu korzeniowego. Zastosowanie kredy granulowanej przed orką spowoduje przemieszczenie nawozu na głębokość 25-30 cm co sprawia, że dla roślin o krótszym systemie korzeniowym staje się on niedostępny, dlatego należy zadbać o odpowiednie zastosowanie nawozu, tak aby był on dostępny dla roślin w trakcie wegetacji.

Na czym polega nawożenie dolistne wapniem

Coraz częściej mamy do czynienia z warunkami suszy oraz niedoborami wody, gdzie wskazane jest intensywne nawadnianie, nie zawsze producenci mają taką możliwość. W takich warunkach, nawet pomimo optymalnej zawartości jonów wapnia w glebie na poziomie 1200-1500 mg, nieodzowne staje się nawożenie dolistne wapniem. Niedobory wapnia w roślinach powodowane ograniczoną jego zawartością w glebie oraz utrudnionym jego transportem w roślinie ze względu na występujące warunki pogodowe sprawiają, że rośliny stają się bardziej podatne na infekcje patogenów, zbierane plony nieodżywione w wapń cechują się gorszą jakością handlową albo jej brakiem. Niedobory wapnia w owocach pomidorów wpływają na pojawienie się suchej zgnilizny wierzchołkowej co sprawia, że stają się one odpadem generującym znaczne straty w uprawie. W przypadku bulw ziemniaka dostępność wapnia wpływa na jakość bulw – ich wnętrze oraz skórkę, w przypadku cebuli – wapń wpływa również na jakość łuski, a w przypadku warzyw kapustnych na występowanie tip-burnu na liściach, który sprawia, że zebrany plon jest nieakceptowalny dla klientów.

Dokarmianie dolistne wapniem – polecane preparaty

W przypadku dokarmiania dolistnego wapniem należy uwzględnić gatunek jaki uprawiamy, ze względu na różne okresy zapotrzebowania na wapń oraz należy uwzględnić kwitnienie niektórych gatunków – np.: pomidora gruntowego, papryki, gdzie nie wszystkie nawozy dolistne mogą być bezpiecznie stosowane w tym kluczowym momencie. W uprawach takich jak ziemniak, cebula czy kapusta na początku wegetacji warto uzupełnić nawożenie wapniem przy jednoczesnym wsparciu budowy plonu azotem – takim szybko działającym rozwiązaniem jest Elvita Alfa, która wpłynie na poprawę zdrowotności i kondycji roślin oraz pobudzi ich wzrost wegetatywny. W momencie intensywnej budowy plonu – w fazie generatywnej – zalecane jest stosowanie mrówczanu wapnia, który charakteryzuje się największą zawartością wapnia w formie szybko dostępnej dla roślin – jednym z takich produktów jest Elvita Calcio plus.

Dokarmianie dolistne warzyw a sucha zgnilizna wierzchołkowa pomidorów

Do uprawy pomidorów producenci najczęściej wybierają lżejsze gleby, żeby móc zebrać pomidory w odpowiednim czasie – zwłaszcza w przypadku zbioru kombajnowego, na glebach takich nawet na kilka dni po wystąpieniu intensywnych opadów są w stanie dokonać zbiorów, czego nie można powiedzieć o glebach ciężkich. Pomidor jest jednym z gatunków szczególnie wrażliwych na dostępność wapnia – szczególnie w momencie tworzenia owoców. W przypadku uprawy pomidora gruntowego warto zastosować Elvitę Alfa do momentu pojawienia się pierwszych pąków kwiatowych – oprócz wsparcia dostępności wapnia dla roślin wpłynie również na pobudzenie roślin do wzrostu w warunkach stresowych dzięki dodatkowej zawartości azotu. W przypadku zawiązanych owoców najlepszym rozwiązaniem będzie stosowanie mrówczanu wapnia na pomidory, który najszybciej i najskuteczniej wesprze rośliny w ograniczeniu występowania suchej zgnilizny wierzchołkowej na owocach – takim rozwiązaniem będzie zastosowanie nawozu Elvita Calcio Plus w 2-3 dawkach.

Wapń dla warzyw i nie tylko!

We wszystkich gatunkach warzyw wykonujemy co najmniej kilka zabiegów chroniących nasze uprawy przed patogenami, stosowane fungicydy oraz insektycydy w zdecydowanej większości wymagają obniżonego poziomu pH cieczy roboczej oraz jej zmiękczenia. Unikatowym produktem wspierającym skuteczność wykonywanych zabiegów dzięki właściwościom kondycjonującym oraz wspierającym uzupełnianie niedoborów w roślinach jest Elvita Kanon. Nawóz ten zawiera unikatową formułę zawierając w jednym produkcie szybko dostępny azot w większości w formie azotanowej oraz fosfor, wapń, magnez i mikroelementy. Kondycjoner wody dodawany do każdego zabiegu grzybobójczego staje się jednocześnie cennym źródłem substancji odżywczych, a w szczególności wapnia dla roślin.

Odpowiedni dobór nawozów posypowych zawierających wapń oraz nawozy wapniowe i dolistne uzupełnianie jego niedoborów w kluczowych fazach wegetacji upraw daje nam możliwość uzyskania wysokich plonów o najwyższej jakości. Odpowiednio dokarmione wapniem rośliny charakteryzują się również większą zdolnością przechowalniczą dzięki większej odporności ścian komórkowych na uszkodzenia. Zebrany – zdrowy, a jednocześnie wysoki plon daje producentowi pewność zysku nawet w trudnym sezonie wegetacyjnym.