Choroby bakteryjne w kapustnych
Zarejestrowani mogą więcej! Załóż konto, aby się przekonać

Choroby bakteryjne w kapustnych

30 kwietnia 2021

Wielodniowe opady, które wystąpiły w wielu miejscach w Polsce, a po nich wysokie temperatury, stworzyły warunki sprzyjające rozwojowi chorób bakteryjnych. Lustracja wielu plantacji kapustnych wykazała, że skala porażenia jest bardzo duża, zwłaszcza w przypadku upraw brokułów, które już nadają się do wycinania lub będą gotowe do zbioru za kilka dni, a to oznacza, że jest już za późno na zabieg ochronny.

Choroby bakteryjne w kapustnych

Sprawę pogarsza obecność szkodników na plantacjach, zwłaszcza mszyc. Takie plantacje nadają się do likwidacji. Koszty przebierania są za wysokie. Środkiem chroniącym przed chorobami bakteryjnymi, zarejestrowanym do stosowania w większości upraw są: Miedzian 350 SC lub Miedzian 50 WP, nie mają one natomiast rejestracji, jeśli chodzi o kalafiory i brokuły. W tych uprawach pozostaje użycie preparatu Grevitax, biostymulatora do stosowania doglebowego i nalistnego na bazie wyciągu z pestek grejpfruta. Według zaleceń producenta należy go aplikować 2–3 razy w dawce 1,5 l/ha od momentu tworzenia się róż. Wielu ze stosujących go plantatorów potwierdza jego skuteczność.
30 kwietnia 2021

Spis treści

Udostępnij