Choroby bakteryjne w kapustnych
Wielodniowe opady, które wystąpiły w wielu miejscach w Polsce, a po nich wysokie temperatury, stworzyły warunki sprzyjające rozwojowi chorób bakteryjnych. Lustracja wielu plantacji kapustnych wykazała, że skala porażenia jest bardzo duża, zwłaszcza w przypadku upraw brokułów, które już nadają się do wycinania lub będą gotowe do zbioru za kilka dni, a to oznacza, że jest już za późno na zabieg ochronny.
Sprawę pogarsza obecność szkodników na plantacjach, zwłaszcza mszyc. Takie plantacje nadają się do likwidacji. Koszty przebierania są za wysokie. Środkiem chroniącym przed chorobami bakteryjnymi, zarejestrowanym do stosowania w większości upraw są: Miedzian 350 SC lub Miedzian 50 WP, nie mają one natomiast rejestracji, jeśli chodzi o kalafiory i brokuły. W tych uprawach pozostaje użycie preparatu Grevitax, biostymulatora do stosowania doglebowego i nalistnego na bazie wyciągu z pestek grejpfruta. Według zaleceń producenta należy go aplikować 2–3 razy w dawce 1,5 l/ha od momentu tworzenia się róż. Wielu ze stosujących go plantatorów potwierdza jego skuteczność.