Podsumowanie spotkań gminnych Frusto z producentami warzyw
W styczniu i lutym firma Frusto organizowała kolejne spotkania z producentami warzyw. O tym, jak ważne i potrzebne są tego typu wydarzenia, świadczy wysoka frekwencja. To wyjątkowa okazja do wymiany doświadczeń, dzielenia się wiedzą i rozwiewania wątpliwości.
Spotkania Frusto z producentami warzyw to już tradycja. Tym razem zmieniliśmy jednak nieco ich formułę – oprócz wykładów na temat ochrony roślin i zagadnień biologicznych, uczestnicy mieli okazję wziąć udział w warsztatach, m.in. dotyczących pH cieczy roboczej oraz możliwości powiększenia pojemności wodnej gleby.
Choroby bakteryjne
Rok 2024 był wyjątkowo wymagający dla wielu producentów warzyw. Dlatego jednym z głównych tematów spotkań z producentami warzyw były choroby bakteryjne, szczególnie w uprawie cebuli.
W powszechnej praktyce zabiegi ochronne wykonuje się dopiero pod koniec lipca/na początku sierpnia, kiedy szczypior zaczyna się łamać, aby poprawić jakość łuski. Jednak jedynym skutecznym rozwiązaniem pozwalającym zmniejszyć presję chorób bakteryjnych jest systematyczne stosowanie tlenochlorku miedzi już od wczesnych faz rozwojowych. Najlepiej sprawdzają się preparaty zawierające miedź w tej właśnie formie, ponieważ zapewniają najlepsze pokrycie i najdłuższy okres działania. W tym przypadku polecaliśmy Elvitę Prevent.
Walka z wciornastkiem
Kolejnym często poruszanym tematem była ochrona cebuli przed wciornastkiem. Obszary, gdzie uprawia się cebulę ozimą, dymkę i siewkę, są szczególnie narażone na wysoką presję tego szkodnika. Dodatkowo, zmiany klimatyczne, zwłaszcza wysokie temperatury, sprzyjają jego rozwojowi.
Wyjaśnialiśmy, że najczęściej popełniane błędy w ochronie cebuli przed wciornastkiem to:
• stosowanie adiuwantów wzmacniających nalot woskowy, które utrudniają wchłanianie środków o działaniu systemicznym,
• łączenie insektycydów systemicznych (np. Movento, Benevia) z adiuwantami wzmacniającymi okrywę woskową (powoduje to ograniczenie skuteczności zabiegu),
• wykonywanie zabiegów insektycydowych wraz z fungicydami, przy jednoczesnym stosowaniu nawozów dolistnych, które mogą wpływać na podniesienie pH cieczy roboczej, co skutkuje znacznym osłabieniem ich działania.
Aby zabieg był skuteczny, radziliśmy, że:
• należy stosować adiuwanty rozpuszczające wosk i poprawiające wchłanialność substancji systemicznych, np. Elvita Wolum w dawce 1 l/ha,
• powinien być wykonany 1-2 dni przed zabiegiem fungicydowym,
• warto zastosować kondycjoner wody, ponieważ optymalne pH dla większości fungicydów i insektycydów wynosi 4-6.
Warsztaty biologiczne i pH wody
W trakcie spotkań przeprowadziliśmy również warsztaty biologiczne. Podczas jednego z eksperymentów zaprezentowano właściwości kwasów humusowych oraz ich pozytywny wpływ na glebę. W dwóch kubeczkach przygotowano taką samą ilość piasku. Do jednego kubeczka z piaskiem wlano humus, a do drugiego wodę. Po odwróceniu kubeczków, z piasku uformowały się babki. Zaobserwowano, że w kubeczku z humusem ciecz nie wypływała, a ręcznik papierowy pozostał suchy. Natomiast w kubeczku z wodą, ciecz została wchłonięta przez ręcznik papierowy.
Doświadczenie miało na celu pokazanie, jak regularne stosowanie produktów z kwasami humusowymi wpływa min. na zatrzymanie wody w glebie.
Podsumowanie
Cieszymy się, że po raz kolejny mogliśmy wymienić się z Wami doświadczeniami i podzielić wiedzą. Mamy nadzieję, że zdobyte informacje przyczynią się do jeszcze lepszej ochrony i efektywnej uprawy warzyw.
Już teraz zapraszamy na kolejne, przyszłoroczne spotkania! Do zobaczenia!