Odbudowa życia biologicznego w glebie
Zarejestrowani mogą więcej! Załóż konto, aby się przekonać

Odbudowa życia biologicznego w glebie

21 stycznia 2025

Odbudowa gleby oraz próchnica mają istotne znaczenie w uprawie warzyw gruntowych. W jaki sposób poprawić żyzność i strukturę gleby, wpłynąć na neutralizację patogenów odglebowych i jednocześnie zwiększyć dostępność składników pokarmowych?

Odbudowa życia biologicznego w glebie

Próchnica w glebie i jej znaczenie


Jedną z głównych przyczyn problemów występujących w uprawie warzyw gruntowych jest niski poziom zawartości próchnicy w glebie. Dla większości gospodarstw warzywniczych wynosi on poniżej 2%, a najczęściej pomiędzy 1 a 1,5%, gdzie minimum dla zachowania prawidłowej struktury gleby powinno stanowić około 3%. Zawartość próchnicy glebowej przekłada się na pojemność wodną gleby – 1% próchnicy wpływa na możliwość przyswojenia i zatrzymania 16 mm wody.

W obliczu rosnących anomalii pogodowych nawadnianie plantacji warzyw staje się niezbędne, jednak prowadzi to do pogorszenia struktury gleby. Z tego powodu kluczowe jest dążenie do zwiększenia pojemności wodnej gleb, aby poprawić ich zdolność do zatrzymywania wody. 

Zawartość materii organicznej ma istotny wpływ na zdrowotność roślin, wspomagając rozwój systemu korzeniowego, ograniczając zaskorupianie gleby oraz poprawiając zdolność roślin do pobierania składników pokarmowych. Należy również pamiętać, że niski poziom próchnicy wpływa na działanie herbicydów doglebowych. W przypadku jej niedoboru herbicydy stają się bardziej agresywne dla roślin uprawnych, a substancje czynne szybciej wpłukują się w obszar systemu korzeniowego, szczególnie na glebach lekkich i przepuszczalnych. 

Główną przyczyną obniżania się poziomu próchnicy w glebie jest brak zachowania odpowiedniego płodozmianu (poplony, rośliny motylkowe, zboża) i nieprawidłowa struktura upraw. W gospodarstwach nastawionych na intensywną produkcję warzyw często nie są wysiewane poplony (ze względu na brak czasu) oraz nie stosuje się obornika (brak jego dostępności). 
 

Regeneracja i odbudowa gleby


Regeneracja gleby jest kluczowym elementem, nad którym powinni pochylić się producenci. Odbudowa prawidłowych właściwości fizyko-chemicznych gleby daje możliwość uzyskiwania wysokich plonów dobrej jakości. Używając ciężkiego sprzętu w trakcie uprawy oraz podczas zbioru warzyw, przyczyniamy się do degradacji gruntów, przy okazji zwiększając presję występowania patogenów odglebowych, w szczególności fuzarioz.

Często po uprawie warzyw poziom resztek pożniwnych pozostaje na niewielkim poziomie, np.: po uprawie cebuli, ziemniaków czy też marchwi. Wnoszą one znikomą ilość materii organicznej, a wręcz powodują ujemny bilans, przy jednoczesnym pozostawieniu w nich patogenów: fuzarioz, bakterioz, alternarioz czy też mączniaków. Ważne, aby wesprzeć rozkład pozostawionych resztek, tak aby ograniczyć możliwość pozostania w nich czynników wpływających na infekcje roślin uprawnych w kolejnym roku produkcji.
 

Retencja wody w glebie a odczuwalne zmiany klimatyczne


Jednymi z problemów, z jakim spotykamy się w rolnictwie, są niestabilne warunki pogodowe oraz brak zim takich, jakie występowały przed laty – gleba zmrożona na głębokości kilkudziesięciu centymetrów wręcz rozsypywała się na wiosnę. Niskie temperatury wpływały również na przeżywalność patogenów w glebie, dzięki czemu wiosną było ich znacznie mniej. Występowanie znacznie wyższych temperatur oraz brak utrzymującej się pokrywy śnieżnej, powodują, że wiosną uprawom brakuje wody, a przeżywalność patogenów jest dużo większa niż kilka czy nawet kilkanaście lat temu.

Gleby o zdegradowanej strukturze nie mają zdolności do zatrzymywania wody po zimie. Nawet jeśli opady śniegu czy deszczu są intensywniejsze, nierówności terenu oraz nieodpowiednie właściwości fizyczne gleby powodują, że przy silniejszych opadach dochodzi do zalania niżej położonych obszarów. W rezultacie ogranicza to plony w tych miejscach oraz pogarsza ich jakość. 
 

Warunki pogodowe a pestycydy w glebie


Warunki pogodowe wpływają również na nadmierne kumulowanie się w glebie pozostałości pestycydów, a także kadmu, który jest pierwiastkiem szkodliwym. Możliwość wystąpienia pozostałości substancji czynnych pestycydów stanowi często duże zagrożenie dla roślin uprawianych w kolejnym sezonie, wpływając na ich uszkodzenia oraz zahamowanie wzrostu. Dlatego należy wspierać rozkład pozostałości środków ochrony roślin w glebie.

Na szczęście na rynku dostępne są rozwiązania, które poprawiają zdrowotność gleby oraz jej warunki fizyczne i chemiczne. Wpływają one na podniesienie poziomu zawartości próchnicy w glebie oraz poprawę jej życia biologicznego. Należy jednak pamiętać, że nie zastąpią prawidłowo dobranego zmianowania oraz zabiegów agrotechnicznych ograniczających degradację struktury uprawianego gruntu.
 

Jak poprawić jakość gleby – polecane preparaty


Takie rozwiązanie stanowi produkt biologiczny Elbio Terra Ivo, który oprócz poprawy żyzności i struktury gleby, wpływa na neutralizację patogenów odglebowych, przy jednoczesnym zwiększeniu dostępności składników pokarmowych. Preparat ma unikatowy skład stanowiący połączenie konsorcjum mikroorganizmów oraz kwasu gamma poliglutaminowego (PGA). Zawartość kwasu PGA wpływa również na przyspieszenie rozkładu połowicznego substancji czynnych pozostałych w resztkach pożniwnych oraz glebie, a także ma wpływ na ograniczenie możliwości pobierania kadmu przez rośliny.

Istotnym elementem wsparcia odbudowy życia biologicznego oraz poziomu materii organicznej w glebie jest dodatek kwasów humusowych (np.: Elvita Humus), które wpływają na lepszą efektywność działania mikroorganizmów zawartych w produkcie Elbio Terra Ivo.

Należy pamiętać o prawidłowym zastosowaniu preparatów biologicznych – połączenie Elbio Terra Ivo w dawce 5 l/ha oraz kwasów humusowych Elvita Humus w dawce 15 l/ha stosujemy wieczorem, na resztki pożniwne, a po zastosowaniu mieszamy z glebą. Takie rozwiązanie można również zastosować wiosną przed uprawą, zwracając uwagę na temperaturę gleby wynoszącą powyżej 5 st. C. W uprawie zbóż zestawienie preparatów biologicznych stosujemy na ściernisko i mieszamy z glebą.

Frusto to sklep z nawozami, w którym znaleźć można wymienione wyżej preparaty, a także środki ochrony roślin. 
21 stycznia 2025

Spis treści

Udostępnij