Mikroelementy ważne dla kapustnych i korzeniowych

27 kwietnia 2021

Chociaż mikroelementy występują w roślinie w bardzo małych ilościach, to mają duży wpływ na procesy fizjologiczne, uczestniczą także w wielu przemianach metabolicznych. Proponujemy innowacyjne rozwiązanie do stosowania dolistnego, pozwalające na uniknięcie lub zniwelowanie niedoborów mikroskładników w uprawie warzyw kapustnych i korzeniowych, a co za tym idzie – na uzyskanie wysokich plonów.

Mikroelementy ważne dla kapustnych i korzeniowych

Do niedawna uważano, że najważniejsze jest zasilanie warzyw makroskładnikami. Na podstawie praktyki oraz długoletnich badań zaczęto jednak doceniać znaczenie mikroelementów w uprawie roślin. To one są odpowiedzialne za przyswajanie makroelementów w roślinie, ponadto są też aktywatorami lub składnikami wielu enzymów. Poszczególne gatunki warzyw mają różny zakres wymagań w stosunku do zapotrzebowania na mikroskładniki. Do najbardziej wymagających należą kapustne. W ich uprawie bardzo istotne jest dokarmianie borem oraz molibdenem, w mniejszym stopniu także manganem i miedzią. Najlepsze efekty daje oczywiście działanie profilaktyczne, co w praktyce oznacza zaopatrywanie roślin w mikroskładniki, zanim wystąpią objawy niedoboru. Ważne jest, aby zadbać o prawidłowe odżywienie warzyw już od etapu produkcji rozsady. Znając wymagania pokarmowe uprawianej rośliny, warto zadbać o właściwy program nawożenia, ponieważ po wystąpieniu niedoboru trudno odrobić straty.
 

Kapustne – skutki niedoborów

Deficyt boru w uprawie kapusty głowiastej powoduje wystąpienie pustych przestrzeni w głąbie (jamistość głąba), ponadto młode liście są jasnozielone, kruche, a także grubieją i sztywnieją. Występuje problem z zawiązywaniem się główek, ponadto główki brunatnieją w środku (wynika to z blokady dostępności wapnia – tzw. tipburn), obniża się ich zdolność przechowalnicza. W przypadku braku molibdenu osłabiony zostaje wzrost roślin, występuje też redukcja wielkości blaszek liściowych. Kalafior jest bardzo wrażliwy na niedobór molibdenu. W przypadku braku tego pierwiastka następuje redukcja blaszek liściowych, przy silnym niedoborze rozwija się tylko nerw liścia (tzw. biczykowatość liści). Ponadto wzrost zostaje zahamowany, a róża się nie wykształca. Przy niedostatecznej ilości boru z kolei róże brunatnieją, liście sercowe grubieją, stają się łamliwe, powstają puste przestrzenie wewnątrz głąba. Nadmierne uwodnienie łodyg, brązowienie pędów kwiatostanowych, deformacja stożka wzrostu to z kolei typowe objawy niedoboru boru w uprawie brokułów. Brak molibdenu w uprawie tego warzywa objawia się natomiast zahamowaniem wzrostu, redukcją blaszki liściowej oraz niewykształceniem róży.
 

Niedobory w korzeniowych

Drugą grupą warzyw, które dość silnie reagują na niedobór mikroskładników, są warzywa korzeniowe. W przypadku uprawy marchwi problem niedoboru boru pojawia się głównie w okresie suszy i objawia się zahamowaniem wzrostu, obumieraniem stożka wzrostu oraz pękaniem podłużnym korzeni i tworzeniem się skorkowaciałej skórki na korzeniach.
Niedobór nawet jednego pierwiastka może spowodować nieodwracalne szkody w uprawie. To czynnik ograniczający uzyskanie plonu na zadowalającym poziomie. Koszty poniesione na prowadzenie uprawy oraz praca własna mogą w takim przypadku nie przynieść pożądanego rezultatu. Na zaopatrzenie roślin w składniki pokarmowe w optymalnych ilościach oraz w odpowiednim czasie pozwala zastosowanie nawozu dolistnego. Skutecznie dostarcza on mikropierwiastków zarówno prewencyjnie, jak i w przypadku wystąpienia deficytu. Czynników ograniczających dostępność dla roślin pierwiastków obecnych w glebie może być wiele. Wymienić tu należy m.in. niewłaściwy odczyn gleby, wysoką temperaturę, stres wodny spowodowany suszą i/lub nadmiarem wody (ten ostatni powoduje wymywanie składników pokarmowych), nadmierne zasolenie czy niewłaściwy skład granulometryczny podłoża. W takich warunkach korzeń ma utrudnione zadanie i nie może pełnić swojej podstawowej funkcji, jaką jest zaopatrzenie rośliny w składniki pokarmowe. Dobrym rozwiązaniem będzie więc zastosowanie dokarmiania dolistnego.
niedobory składników w korzeniowych


Zapobieganie niedoborom

Biorąc pod uwagę powyższe, eksperci firmy Elvita opracowali technologię Odżywczy duet Boson + Siapton, opartą na dwóch produktach. Zastosowanie ww. preparatów ma na celu prawidłowe odżywienie z jednoczesnym wzmocnieniem odporności uprawianych roślin. Boson, dzięki wysokiej koncentracji mikroskładników w łatwo przyswajalnej formie, jest niezawodny w zapobieganiu i niwelowaniu negatywnych skutków niedoborów. Zastosowany w uprawie wspiera prawidłowy wzrost i rozwój roślin, co w konsekwencji prowadzi do otrzymania wysokiej jakości plonu. Preparat Siapton z kolei, dzięki zawartości biologicznie czynnych aminokwasów, będących składnikiem budulcowym białek, korzystnie wpływa na szereg procesów fizjologicznych i przemian metabolicznych. Pełni rolę szybkiego transmitera składników pokarmowych – zwiększa tempo wchłanialności i przyswajalności mikroskładników, dzięki czemu roślina otrzymuje je już w kilka godzin od zastosowania produktu. Dodatkowo gwarantuje szybką regenerację uszkodzeń spowodowanych wystąpieniem czynników stresowych oraz wspomaga naturalną odporność roślin. Warzywa kapustne wykazują najwyższe zapotrzebowanie na mikroelementy w okresie formowania główek (kapusta) oraz tworzenia różyczek (brokuł i kalafior).
UPRAWA TERMIN DAWKA
kapusta brokuł kalafior 2–3 tygodnie od wysadzenia na miejsca stałe, powtórzyć w odstępach co 10–14 dni, ostatni zabieg maksymalnie do 4 tygodni przed planowanym zbiorem Boson 1,5 l/ha + Siapton 0,75 l/ha
marchew seler burak ćwikłowy 3 zabiegi: w fazie 4–8 liści, na początku i w fazie intensywnego grubienia korzenia Boson 1,5 l/ha + Siapton 0,75 l/ha
27 kwietnia 2021

Spis treści

Udostępnij

Opinie

Przeczytałeś artykuł?

Podziel się opinią jako pierwszy!