Komunikat warzywniczy 26.07.2024 r. // Zgnilizna szyjki cebuli
BLACK WEEK – tydzień najlepszych okazji startuje już 25 listopada!

Komunikat warzywniczy 26.07.2024 r. // Zgnilizna szyjki cebuli

30 lipca 2024

W najnowszym komunikacie warzywniczym omawiamy jeden z głównych problemów w przechowalnictwie cebuli, jakim jest zgnilizna szyjki. Choroba wpływa na obniżenie plonu oraz pogorszenie jakości cebuli na skutek jej gnicia.

Komunikat warzywniczy 26.07.2024 r. // Zgnilizna szyjki cebuli

 

Zgnilizna szyjki cebuli – sprzyjające warunki rozwoju choroby
 

Choroba rozwija się już od wschodów cebuli, ale jej objawy widoczne są dopiero w trakcie przechowywania. Największa presja choroby pojawia się pod koniec okresu wegetacji. 
 
Jednymi z przyczyn porażenia są: wilgoć, brak płodozmianu, pozostawianie dużej ilości resztek pożniwnych cebuli na polu, uszkadzanie cebul podczas zbioru oraz przenawożenie uprawy.
 

Zgnilizna szyjki cebulki – działania ograniczające

 
Działania ograniczające rozwój choroby polegają na doborze odpowiedniego płodozmianu, zdrowego materiału siewnego oraz zbiorze w odpowiednich warunkach i dosuszania odpowiedniego do warunków.
 

Ochrona cebuli przed zgnilizną szyjki – preparaty i terminy zabiegów

 
Wśród rozwiązań wspierających ograniczenie występowania zgnilizny szyjki cebuli znajdują się preparaty zawierające piraclostrobinę i boscalid, takie jak Cobalt oraz Signum. W sezonie wykonuje się dwa zabiegi tymi preparatami. Pierwszy w początkowej fazie wegetacji – od fazy 2-3 liści właściwych, a drugi – na koniec lipca, tuż przed załamywaniem się szczypioru. Obydwa zabiegi preparatem Cobalt w dawce 1 kg.
 
Zabiegi fungicydowe wykonywane w lipcu i sierpniu warto wspierać preparatami miedziowymi, takimi jak Elvita Prevent oraz Elvita Miedź 380.
 
Produkty wymienione w komunikacie:
Cobalt
Signum
Elvita Prevent 
Elvita Miedź 380
 
Zapraszamy do subskrybowania naszego kanału na YouTube, aby być na bieżąco z najnowszymi komunikatami sadowniczymi, komunikatami jagodowymi oraz komunikatami warzywniczymi.

Strefa wiedzy