Czas żniw u warzywników

30 kwietnia 2021

Warzywnicy, którzy magazynują warzywa w chłodniach czy przechowalniach widzą możliwość sprzedaży swoich produktów i perspektywę dobrych cen. Wszystko to możliwe jest dzięki wytrwałości i całorocznej pracy.

Czas żniw u warzywników

By skutki produkcji warzyw były zadowalające, bardzo ważny jest dobór odmiany i terminu siewu. Nie wszystkie odmiany nadają się do przechowywania. Część z nich przeznaczona jest do sprzedaży prosto z pola lub do krótkiego przechowywania. Nie wyklucza to jednak możliwości osiągnięcia wysokiego plonu np. odmiany cebuli w typie hiszpańskim.

To z tego powodu plantatorzy już teraz kupują lub rezerwują w firmach nasiennych pożądane odmiany. Części z nich może zabraknąć już w szczycie sezonu 2016.
Kolejny element stanowi właściwa ochrona warzyw w trakcie wegetacji. Zdrowe warzywa na polu gwarantują zdrowy towar w przechowalniach. Warzywa przeznaczone do dłuższego magazynowania warto zaprawiać odpowiednimi środkami już na polu.

Niezwykle istotne jest także właściwe odżywienie roślin w okresie wegetacji (zaopatrzenie w wapń, potas, miedź i inne), a także dobór właściwego terminu zbioru dla danego gatunku uprawy. Zbyt wczesny lub zbyt późny termin ma zwykle duży wpływ na jakość przechowywania.

Sam sposób zbioru również powinien być odpowiednio przeprowadzany, tak by nie uszkadzać roślin i nie otwierać możliwości infekcji.
Najbardziej optymalnym terminem sprzedaży jest sprzedaż bieżąca. Towar obrobiony powinien jak najszybciej trafić do kupującego i na półki sklepowe.
30 kwietnia 2021

Spis treści

Udostępnij

Opinie

Przeczytałeś artykuł?

Podziel się opinią jako pierwszy!