Odpowiednio dobrane nawożenie przed siewem lub sadzeniem warzyw jest jednym z najważniejszych elementów założenia plantacji i ma bezpośredni wpływ na ich jakość oraz plon. Zapewnienie roślinom odpowiedniego zaopatrzenia w kluczowe składniki pokarmowe na początku wegetacji jest podstawą prawidłowego rozpoczęcia wegetacji. Nawożenie początkowe ma szczególne znaczenie zwłaszcza w uprawie warzyw, których produkcja jest wysoce kosztochłonna, a zapotrzebowanie na makro- i mikroelementy wysokie.
W nawożeniu warzyw szczególną uwagę warto zwrócić na dobranie odpowiedniego nawożenia do uprawianego gatunku warzyw.
W tym celu należy wykonać ogrodnicze analizy gleby – dla większości gatunków warzyw kluczowym elementem uprawy jest nie tylko odpowiednie pH, ale również prawidłowy poziom wapnia w glebie (wapnowanie jesienią), który przekłada się na wzrost roślin oraz utrzymanie ich prawidłowej zdrowotności w trakcie wegetacji.
Tak samo ważne są
zasolenie oraz zawartość chlorków w glebie, których nadmiar wpływa na ograniczenie rozwoju systemu korzeniowego, a wręcz jego uszkadzanie. Nieodpowiedni poziom nawożenia może skutkować również przenawożeniem wapniem oraz zbyt wysokim poziomem pH, co prowadzi do ograniczenia możliwości pobierania z gleby fosforu oraz mikroelementów.
Optymalne pH gleby dla większości gatunków warzyw
waha się od 6 do 7,2, a zawartość wapnia od 1200 do 2000. W przypadku warzyw kapustnych wysoka zawartość wapnia w glebie oraz wysokie pH przekładają się na ograniczenie rozwoju kiły kapustnych. Dla większości gatunków,
optymalna zawartość podstawowych składników pokarmowych w glebie na początku uprawy, w przeliczeniu na 1 ha, wygląda następująco:
• N – 60 kg/ha,
• P – 60-80 kg/ha (P2O5 – 140-160 kg/ha),
• K – 120-150 kg/ha (K2O – 140-180 kg/ha),
• S – 60 kg/ha (SO3 – 160 kg/ha),
• Mg – 60 kg/ha (MgO – 100 kg/ha).
Część składników relatywnie
szybko ulega przemieszczeniu w niżej położone warstwy gleby, co wiąże się z ograniczoną możliwością ich pobrania. Do składników, których mobilność w glebie jest stosunkowo wysoka, należą: azot, potas i siarka, dlatego warto zadbać o ich odpowiednie uzupełnienie, zapewniając dostępność składników przez cały okres wegetacji.
Nawożenie siarką, wapniem, magnezem i potasem – Elplon Sulfer
Wśród rozwiązań zapewniających dostępność ważnych składników pokarmowych, takich jak siarka, wapń odżywczy oraz magnez i potas, możemy wymienić nawóz Elplon Sulfer, który przez swój unikatowy skład (12% K2O, 42% SO3, 19% CaO oraz 5,5% MgO)
zapewnia kompleksowe uzupełnienie nawożenia azotowo-fosforowo-potasowego o kluczowe składniki wpływające na jakość plonu (wapń, magnez) oraz pobranie azotu (siarka). Nawóz na bazie polihalitu, charakteryzujący się dłuższym okresem uwalniania składników, zabezpiecza rośliny w kluczowych momentach wegetacji w siarkę, wapń oraz magnez, przy jednoczesnym wsparciu potasem. Jeśli nawożenie potasowe oparte jest o sól potasową,
warto uzupełnić nawożenie o Elplon Sulfer przed siewem warzyw oraz sadzeniem ziemniaka, najlepiej na początku roku. Zastosowanie 400 kg nawozu w 100% uzupełnia zapotrzebowanie większości gatunków warzyw na siarkę, magnez oraz wapń odżywczy.
Optymalne nawożenie ziemniaków przed sadzeniem
Ziemniak jest jednym z kluczowych gatunków o wysokim zapotrzebowaniu na siarkę, szczególnie w początkowej fazie tuberyzacji, gdy zapotrzebowanie na niezbędne składniki jest największe. W tym okresie dodatkowe nawożenie siarką i wapniem w obszarze systemu korzeniowego bywa utrudnione.
Tutaj dobrym rozwiązaniem jest nawóz
Elplon Sulfer, który zastosowany przed sadzeniem będzie dostępny przez cały okres wegetacji w obrębie bulw, dając im odpowiednie odżywienie oraz wpływając jednocześnie na poprawę ich jakości.
Wysoka zawartość siarki w nawozie wpływa na poprawę zdrowotności i jakości bulw – działa ograniczająco na rozwój patogenu, jakim jest
parch zwykły ziemniaka, w szczególności w przypadku gleb charakteryzujących się wysokim pH oraz dużą zawartością wapnia. W uprawie ziemniaka ważnym elementem jest również dostępność wapnia odżywczego w obrębie bulw ziemniaka, przy jednoczesnym ograniczeniu wapnowania wpływającego na rozwój parcha. Zawartość wapnia na poziomie 19% CaO przy dawce 400 kg/ha w pełni uzupełnia zapotrzebowanie ziemniaków, wpływając jednocześnie na poprawę jakości bulw oraz skórki.
Znaczenie siarki w uprawie warzyw – polecane nawozy
Wysokim zapotrzebowaniem na siarkę cechują się również
warzywa kapustne (brokuł, kalafior, kapusta) oraz cebula. W przypadku tych gatunków należy uzupełnić nawożenie siarką do poziomu 80-100 mg/kg. Średnia zawartość siarki przyswajalnej dla roślin na gruntach ornych wynosi 11,4 mg, co dla większości gleb oznacza konieczność jej uzupełniania poprzez nawożenie posypowe.
Najlepszym rozwiązaniem jest
dostarczenie odpowiednio zbilansowanego nawożenia już od początku wegetacji – w sposób dostępny dla roślin przez cały okres wzrostu, bez konieczności uzupełniania siarki, magnezu oraz wapnia w trakcie wegetacji.
W takiej sytuacji nawozy takie jak
Elplon Sprint oraz
Elplon Sulfer, dostępne w
sklepie z nawozami, będą skutecznym wsparciem odpowiedniego zbilansowania nawożenia wśród kluczowych gatunków warzyw. Cenną informacją, zwłaszcza dla producentów warzyw cebulowych oraz korzeniowych, jest
obniżona zawartość chlorków w tych nawozach, dzięki czemu mogą być one bezpiecznie wysiewane tuż przed siewem/sadzeniem wszystkich gatunków warzyw wrażliwych na zawartość chlorków w glebie. Tym samym nawozy te idealnie sprawdzają się jako nawożenie warzyw korzeniowych, kapustnych, czy cebuli przed siewem
Oprócz wysokiej zawartości siarki, wapnia oraz magnezu
nawozy te cechuje dodatkowa zawartość długo dostępnego dla roślin potasu – w szczególności w kluczowych fazach ich wzrostu.
Warto postawić na bezpieczne i sprawdzone rozwiązania w nawożeniu warzyw, będące jednocześnie jednym z kompleksowych rozwiązań wpływających na ograniczenie kosztów i zabezpieczające dostępność składników pokarmowych przez cały okres wegetacji. Takie strategie nawozowe dają nam
możliwość uzyskania najwyższych plonów wysokiej jakości.