Pękanie czereśni to duży problem w uprawie tego gatunku. Występuje każdego roku, w różnym nasileniu. Niestety, obecny sezon pokazał dużą skalę tego zjawiska. Popękane owoce są podatne na choroby (infekcje grzybami Monilia laxa oraz Botrytis cinerea), tracą masę w wyniku ubytku wody, bardzo szybko obniża się więc ich jakość i wartość handlowa. To oznacza dla sadownika duże straty finansowe i znacznie obniżoną opłacalność uprawy.
Pękanie czereśni: przyczyny
Dlaczego czereśnie pękają?
Na pękanie czereśni największy wpływ mają przede wszystkim warunki atmosferyczne panujące w okresie dojrzewania owoców – czyli kilka tygodni przed zbiorem. To właśnie wtedy owoce intensywnie rosną, ich skórka rozciąga się (staje stosunkowo cienka), co sprzyja łatwemu przenikaniu wody do wnętrza owocu, a gdy tej jest za dużo – owoc pęka.
Ryzyko wystąpienia problemu narasta głównie wtedy, gdy w omawianym okresie wystąpią
intensywne/burzowe opady deszczu w czasie upałów/po długotrwałej suszy (duża podaż wody w krótkim czasie). Znaczenie ma też pora wystąpienia deszczy – czereśnie intensywniej pękają, jeśli te wystąpią głównie w nocy (wówczas owoce wolniej wysychają, a więc wchłaniają więcej wody niż w ciągu dnia).
Ryzyko jest z kolei znacznie mniejsze, jeśli opady są spokojne/dłużej trwające i jeśli wystąpią w czasie chłodów.
Przyczyną pękania na mniejszą skalę może być także tylko rosa – należy więc unikać zakładania sadów w pobliżu dużych zbiorników wodnych lub łąk, gdzie w pochmurne dni, następujące po ciepłych nocach, rosa długo utrzymuje się na owocach.
Skuteczne zapobieganie pękaniu czereśni
Jest kilka metod/czynników ograniczających pękanie owoców, po które sadownik może sięgnąć solo, bądź w kombinacji,
pozwalających zminimalizować ryzyko lub skalę uszkodzonych owoców. Nie ma jednak metody, która pozwoliłaby całkowicie zabezpieczyć owoce czereśni przed pękaniem (poza tą najdroższą – osłony nad sadem zabezpieczające owoce przed deszczem).
Podatność odmiany
Przy uprawie odmian wrażliwych zawsze istnieje duże ryzyko utraty znacznej części plonów w okresie opadów. O podatności odmiany decydują między innymi takie cechy owoców jak:
ich wielkość i pora dojrzewania (odmiany o dużych owocach – co dotyczy odmian późnych, są bardziej narażone na pękanie niż odmiany drobnoowocowe/te wcześniejsze),
grubość skórki, kształt owoców (bardziej wrażliwe są owoce wydłużone).
Ponadto
owoce na młodych drzewach pękają w stopniu mniejszym niż na drzewach starszych. Obecnie nie ma odmian całkowicie odpornych na to zjawisko. Z odmian wrażliwych na pękanie, ale posiadających duże walory, nie trzeba rezygnować (w tym przypadku należy jednak zabezpieczyć owoce poprzez zastosowanie foliowych zadaszeń).
Nawadnianie sadu
W sadach z możliwością nawadniania owoce pękają rzadziej niż w sadach nienawadnianych. Ważna jest jednak odpowiednia strategia nawadniania –
w okresie wzrostu i dojrzewania owoców drzewa powinny mieć zapewnioną stałą ilość wody, wówczas jest ona równomiernie pobierana i dostarczana owocom. Niektórzy sadownicy zwiększają o około 20% ilość podawanej drzewom wody na trzy tygodnie przed dojrzewaniem owoców. Taki zabieg sprzyja ich wyrastaniu, a dzięki wcześniejszemu równomiernemu dawkowaniu wody, nie wpływa już na pękanie owoców.
Podkładka
Podkładka, na której szczepione są drzewa, także
może modyfikować stopień popękanych owoców. W przypadku czereśni na podkładkach słabiej rosnących obserwuje się mniejszą liczbę uszkodzonych owoców niż na podkładkach silnie rosnących (ale nie jest to regułą w każdych warunkach).
Pękające czereśnie a rodzaj gleby, na której rośnie sad
Na glebie lekkiej, piaszczystej dostępność wody dla drzew i owoców jest bardziej nieregularna niż na glebie piaszczysto-gliniastej z większym kompleksem sorpcyjnym gleby i zawartością materii organicznej.
Osuszanie drzew i owoców
Osuszanie drzew i owoców po opadach deszczu to jeden ze sposobów ograniczenia pękania owoców. Można wykorzystać np. opryskiwacz, pod warunkiem, że ma wentylator o dużej wydajności. Podstawą tej metody jest
maksymalne ograniczenie czasu zwilżenia drzew podczas opadu i po deszczu. Ruch powietrza powoduje wysychanie i otrząsanie kropel deszczu z owoców i liści.
Najlepsza ochrona czereśni – osłony zabezpieczające owoce
Najbardziej skuteczną metodą jest stosowanie osłon zabezpieczających owoce przed deszczem, dających komfort większego wyboru odmian. Wymagają jednak
bardzo dużych nakładów inwestycyjnych.
Oprysk na pękanie czereśni – nawozy dolistne bogate w wapń
Ważne są także działania sadownika, polegające na
stosowaniu dolistnych nawozów wapniowych, które co prawda nie wyeliminują całkowicie zjawiska pękania owoców, jednak mogą je ograniczyć. Nawozy wapniowe z
większają bowiem elastyczność skórki, a jony wapnia silnie scalają komórki skórki i miąższu.
Owoce traktowane związkami wapnia są bardziej jędrne i oprócz tego, że mniej pękają, lepiej zachowują się w obrocie handlowym i w trakcie przechowywania. Opryskiwania nawozami wapniowymi powinny być wykonywane rutynowo – na 3., 2. i 1. tydzień przed zbiorem owoców.
Polecamy środek na pękanie czereśni – Elvita Calcio Plus
Wśród nawozów wapniowych dobrze sprawdzają się Elvita Calcio Plus – najsilniej skoncentrowany nawóz wapniowy, w którym wapń występuje w formie tlenku wapnia (CaO – 41%) oraz mrówczanu wapnia (65,5%) , co ważne: nawóz nie podnosi pH cieczy roboczej, zapewniając
dostarczenie owocom szybko przyswajalnego wapnia w wysokich dawkach.
Nawozy w formie chlorkowej to: chlorek wapnia w stężeniu 0,5% (zostawia jednak biały osad na owocach, jeśli nie wystąpią opady deszczu po aplikacji), można też sięgać po nawozy w formie azotanowej – saletra wapniowa w stężeniu 0,7 do 1%. Aby poprawić efektywność chlorku wapnia, wskazany jest zawsze dodatek nawozów z aminokwasami, np. Elvita Aminostim i Elvita Amino.
Prawidłowa ochrona czereśni zapobiegająca pękaniu owoców
Aby zapewnić dobre dotarcie cieczy opryskowej do każdego owocu,
należy utrzymywać luźne korony. O skuteczności opryskiwania wapniem decydują także warunki pogodowe podczas zabiegu oraz tuż po jego wykonaniu. Opryski nawozami dolistnymi najlepiej wykonywać
w dni pochmurne, ale bezdeszczowe, w miarę możliwości przy większej wilgotności powietrza,
rano lub późnym popołudniem, gdy temperatura powietrza nie przekracza 20 stopni C (w wysokiej temperaturze powietrza >25 stopni C pobieranie wapnia naniesionego na powierzchnię owoców jest silnie ograniczone, z powodu szybkiego odparowania wody i wykrystalizowania się soli wapnia).
W przypadku wysokich temperatur i silnego nasłonecznienia, opryskiwanie lepiej wykonać późnym popołudniem lub wieczorem.
Zbyt silny wiatr może w czasie opryskiwania obniżyć skuteczność zabiegu na skutek nierównomiernego rozprowadzenia cieczy w koronie drzew oraz jej szybkiego odparowania.
Środek na pękanie czereśni – zadbaj o odpowiednią ilość wapnia, magnezu, potasu i krzemu
Wykonując zabiegi nawozami wapniowymi należy mieć jednak na uwadze fizjologiczne skutki dla owoców. Wapń jest silnym antagonistą wielu pierwiastków, a
zwłaszcza magnezu i potasu. Z uwagi na możliwość zakłócenia proporcji pomiędzy nimi, a nawet wywołanie niedoboru K i Mg, należy zadbać jednocześnie o dobre zaopatrzenie roślin w oba składniki.
Do nawozów wapniowych
warto dodawać jeszcze krzem. Bardzo dobrze uzupełnia się z wapniem, poprawiając ważne parametry owoców: jędrność/twardość i trwałość pozbiorczą, czyli tzw. „shelf life”, w konsekwencji minimalizując uszkodzenia powstające podczas zbioru, transportu i w obrocie handlowym.
Duża
zawartość wapnia i krzemu w owocach ułatwia nam także walkę z patogenami. Wapń (poprawiając jędrność miąższu owoców) i krzem (wysycając kutikulę/skórkę liści i owoców) zwiększają mechaniczny opór ścian komórkowych przeciwko przenikaniu patogenów, a więc utrudniają infekcje wywoływane przez patogeny grzybowe.
Krzem obecny w kutikuli liści utrudnia także żerowanie i rozwój przędziorków. Pierwiastek ten, dzięki zdolności odkładania się w ścianach komórkowych roślin usztywniania je oraz wzmacnia, ale przede wszystkim powoduje, że
rośliny/owoce są bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne powstające na skutek np. silnych wiatrów czy gradobicia. W tym przypadku warto postawić na nawóz Elvita SiMax.
Wszystkie wymienione wyżej preparaty znajdziesz w naszym sklepie z
nawozami i
środkami ochrony roślin.