Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw – jak przygotować glebę pod warzywa?
Zarejestrowani mogą więcej! Załóż konto, aby się przekonać

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw – jak przygotować glebę pod warzywa?

30 września 2024

Jak przygotować ziemię pod warzywa? Prawidłowe przygotowanie gleby przed uprawą warzyw stanowi dla producentów klucz do sukcesu. Oprócz doboru odpowiedniego płodozmianu dla danej uprawy, istotne jest również przygotowanie gleby. Duży wpływ na rozwój chorób odglebowych mają poszczególne elementy uprawy, a w szczególności jesienne przygotowanie gleby. Dla produkcji warzyw wskazana jest tradycyjna orka w celu ograniczenia występowania szkodników oraz chwastów.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw – jak przygotować glebę pod warzywa?

Na glebach zwięzłych oraz tam, gdzie mamy do czynienia z podeszwą płużną, wskazane jest głęboszowanie – tu należy pamiętać o prawidłowym jego wykonaniu: od 5 do 8 cm poniżej głębokości orki. Prawidłowe wykonanie upraw jesiennych ogranicza występowanie zastoisk wodnych w uprawie.
 

Jak przygotować ziemię pod warzywa wiosną?


Wiosną jednym ze standardowych zabiegów wykonywanych przez rolników jest włókowanie, które nieprawidłowo wykonane przekłada się finalnie na spadek plonu. Uprawa gleby przed siewem, sadzeniem warzyw powinna być wykonywana w kierunku siewu, przy jednoczesnym ograniczeniu przejazdów, które powodują przesuszenie gleby.
 

Jak przygotować ziemię pod uprawę jesienią?


Wśród zabiegów jesiennych jednym z kluczowych jest wsparcie rozkładu resztek pożniwnych. Jest to istotne zwłaszcza tam, gdzie borykamy się z niską zasobnością próchnicy w glebie oraz z dużą ilością resztek pożniwnych. Wśród korzyści, które dają takie zabiegi, znajdują się: przyspieszony rozkład resztek pożniwnych, poprawa zasobności gleby w próchnicę oraz przyspieszony rozkład pozostałości pestycydów przy stosowaniu preparatów takich jak Elbio Terra Ivo, który zawiera kwasy PGA – wspomagające rozkład ś.o.r.

Szczególną uwagę należy zwrócić na pozostałości pestycydów z grupy sulfonylomoczników, które często wpływają na ograniczenie wzrostu roślin nawet rok po ich zastosowaniu. Podniesienie zawartości próchnicy o 1% wpływa na dodatkową możliwość zatrzymania w glebie 16 mm wody. Poprawa struktury gleby jest istotnym elementem prawidłowego przygotowania jej pod uprawę – wpływa na obsadę roślin, ich ukorzenianie się oraz ogranicza presję patogenów od glebowych.
 

Jak przygotować glebę pod uprawę warzyw – polecane preparaty mikrobiologiczne


Jednym z rozwiązań wspierającym uprawy jest połączenie Elbio Terra Ivo w dawce 5 l/ha  z Elvitą Humus Plus w dawce 15 l/ha. Oba produkty dostępne są w naszym sklepie z nawozami. Takie rozwiązanie sprawdza się szczególnie tam, gdzie mamy do czynienia z kosztownymi uprawami, w których choroby pozostające w glebie generują znaczne straty w plonie. Choroby fuzaryjne ograniczają możliwość przechowywania warzyw, generując jednocześnie straty w przechowalnictwie. Podczas zbioru mechanicznego nie ma możliwości 100% odebrania porażonych roślin.
 

Niedobory wapnia w glebie – nawozy jesienne zasobne w wapń


Jak przygotować glebę pod warzywa? W uprawie warzyw bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na zdrowy wzrost roślin jest utrzymanie właściwego poziomu jonów wapnia w glebie oraz odpowiedniego pH. Wśród producentów warzyw częstym błędem jest wykonywanie rolniczych analiz gleby, które nie pokazują zawartości wapnia w glebie. W tym przypadku trudne jest dobranie odpowiedniego nawożenia wapniem do istniejących warunków glebowych. Optymalne zawartości wapnia w uprawach wynoszą dla większości gatunków warzyw od 1200 mg/l do 2000 mg/l roztworu glebowego. Dlatego tak ważne jest wykonywanie ogrodniczych analiz gleby, na podstawie których można zadbać o uzupełnienie niedoborów wapnia.

Rozwiązaniem, które będzie skutecznie podnosiło zawartość jonów wapnia w glebie, jest jesienne stosowanie nawozu wapniowego w postaci produktu Elplon CalMik, który oprócz wysokiej zawartości szybko reaktywnego węglanu wapnia zawiera kompleks mikroelementów. Nawożenie posypowe wapniem stosujemy jesienią na ściernisko oraz w razie konieczności wiosną przed siewem/sadzeniem (ewentualnie w trakcie uprawy). Zalecana dawka wynosi od 500 do 1000 kg, nawożenie powinno być oparte o wyniki analiz gleby. Zalecane jest dzielenie stosowanych dawek na jesienne oraz wiosenne, aby zapewnić dostępność wapnia roślinom w całym profilu glebowym.