Zakończył się tegoroczny sezon uprawy cebuli z siewu wiosennego. Nadszedł czas podsumowania uzyskanych rezultatów oraz diagnozy zaistniałych problemów w trakcie wegetacji roślin. Pełne podsumowanie nastąpi po sprzedaży wyprodukowanego plonu, tymczasem skupimy się na charakterystyce sezonu 2024 w uprawie cebuli.
Uprawa cebuli – czynniki wpływające na spadek plonu
Obecny sezon był jednym z najtrudniejszych w ciągu ostatnich kilku lat. Dla większości producentów uzyskane
plony nie są satysfakcjonujące. Podczas okresu wegetacji spotkaliśmy się z wieloma czynnikami, które wpłynęły na istotny spadek plonu.
Cebula: warunki uprawy i opóźniony siew
Optymalnie siew cebuli powinien zostać przeprowadzony do 20 kwietnia. Tymczasem w wielu gospodarstwach w tym sezonie spotkaliśmy się z
opóźnionym terminem siewu ze względu na warunki atmosferyczne – część producentów wysiewała nasiona cebuli jeszcze na początku maja. Cebule uprawiane w naszym klimacie wiosną wymagają około 15-16-godzinnego dnia, aby wytworzyć zgrubienia, a po 20 czerwca następuje jego stopniowe skracanie – skutkiem późnego terminu siewu jest więc jest wytwarzanie szczypioru pozbawionego cebul. Opóźnione siewy wpłynęły również na to, że
cebula nie zdążyła zbudować wystarczającej ilości szczypioru przed rozpoczęciem tworzenia zgrubień, co także przełożyło się na ich grubość.
Opóźnienie siewu spowodowane nadmiarem wilgoci wpłynęło również na wiele nie do końca przemyślanych decyzji, np.: tzw.
siew „na mokro”. Siew w mokrą glebę przełożył się w późniejszym czasie na problemy ze wschodami oraz większą presję chorób odglebowych, takich jak np.: fusarium oxysporum – różowienie korzeni. Zła struktura gleby wpłynęła też na
problemy z wyrównaniem roślin w okresie ich wschodów, co finalnie spowodowało szereg kłopotów związanych z odchwaszczaniem roślin.
Plantacja cebuli a presja wciornastka
W czołówce najistotniejszych problemów tego sezonu znalazła się presja wciornastka. Szkodnik ten doprowadził do znacznych strat plonów, powodując wcześniejsze zamieranie szczypioru cebuli i
ułatwiając jednocześnie patogenom drogę do infekcji roślin. Jednym z kluczowych elementów walki z wciornastkiem jest prawidłowe wykonywanie zabiegów zwalczających tego szkodnika.
Uprawa cebuli a prawidłowe wykonywanie oprysków
Jednym z podstawowych błędów popełnianych przez producentów jest brak badania cieczy roboczej wykorzystywanej do zabiegów. Bardzo często spotykamy się z sytuacjami, w których pH cieczy roboczej wynosi ponad 7. Tutaj nieodzownym elementem zabiegu staje się
poprawa właściwości cieczy roboczej – dopasowanie jej do zakresu optymalnego dla danego preparatu. Dla większości insektycydów optymalne pH wynosi 5,5-6. Oprócz tego, ze względu na silny nalot woskowy, w przypadku cebuli bardzo ważną rolę spełniają adiuwanty, które przy takich preparatach jak Movento czy Benevia, powinny ułatwić ich wnikanie w roślinę poprzez rozpuszczenie nalotu woskowego. Jednym z takich rozwiązań jest zastosowanie adiuwanta Elvita Hold.
W sezonie warto również zadbać o naprzemienne stosowanie substancji aktywnych w celu uniknięcia uodpornienia się szkodników na daną substancję czynną –
preparat pod inną nazwą nie zawsze świadczy o innej substancji. W przypadku zabiegów często spotykamy się z błędami w kolejności ich wykonywania. Stosujemy adiuwanty wzmacniające nalot woskowy do zabiegów grzybowych, po czym kolejnego dnia wykonywane są zabiegi insektycydami o działaniu wgłębnym i translaminarnym (np.: Benevia). Tymczasem ze względu na
wzmocnioną ochronę woskową cebuli ich możliwość wniknięcia w tkanki roślinne jest ograniczona. Lepszym rozwiązaniem jest wykonywanie takich zabiegów np. na 2 dni przed zabiegami fungicydowymi.
Skuteczna ochrona cebuli przed chorobami
Kolejna trudna kwestia to choroby cebuli, do których w znacznej mierze przyczynił się wciornastek, uszkadzając tkanki roślin i tym samym otwierając drogę patogenom do infekcji. Tutaj jedynie regularne stosowanie preparatów wpływających na ograniczenie chorób, takich jak
alternarioza oraz mączniak rzekomy cebuli i stemphylium w cebuli, daje nam możliwość utrzymania roślin pozbawionych silnej presji chorób. Jeśli chodzi o choroby grzybowe cebuli w dobie wycofywania substancji czynnych, należy pamiętać o
naprzemiennym stosowaniu dostępnych preparatów w celu uniknięcia uodpornień przez patogeny.
W stosowanych zabiegach warto pamiętać o kompleksowej i wielotorowej ochronie. Aby taką uzyskać, należy łączyć preparaty, które chronią przed różnymi chorobami, np:
Cobalt + Infinito; Luna Experience + Altima. Dzięki temu uzyskujemy
zabezpieczenie roślin przed rozwojem większości występujących w niej patogenów, które wpływają również na ubytek plonu w magazynach oraz utratę jego jakości.
Inne choroby cebuli: zwalczanie i zapobieganie
Problemem okresu zbiorów często są bakteriozy oraz fusarium. O ile występowanie fusarium często wynika z problemów z utrzymaniem prawidłowego płodozmianu, o tyle pojawienie się bakterioz często jest przyczyną błędów agrotechnicznych.
W tym roku często spotykanym problemem było uschnięcie szczypioru „na stojąco” – często spowodowane przez wciornastka oraz stemphylium. Część producentów, pomimo uschniętego szczypioru, kontynuowała nawadnianie, co w konsekwencji doprowadziło do wniknięcia wody przez uszkodzony szczypior wgłąb roślin, powodując przy tym rozwój bakterioz.
Zbiór cebuli a rozwój chorób
Do rozwoju chorób bakteryjnych przyczyniły się również warunki atmosferyczne podczas okresu zbioru cebuli –
upały, które powodowały szybsze uszkadzanie zgrubień (tu szczególnie wrażliwa jest cebula czerwona, która ze względu na kolor łuski absorbuje większą ilość promieni słonecznych, przez co szybciej się nagrzewa, a na jej powierzchni powstają oparzenia słoneczne, które także stają się źródłem bakterioz na roślinach). Jednym z rozwiązań jest
wcześniejsze stosowanie preparatów zawierających miedź, takich jak np.: Miedź 380 SC , które będą ograniczały rozwój chorób bakteryjnych. W sezonie warto również sięgnąć po preparaty biologiczne, które oprócz bakterioz będą jednocześnie ograniczały presję chorób fuzaryjnych. Jednym nich jest np.:
Elbio Fungibactis.
Chwasty w cebuli: zwalczanie, polecane herbicydy
Kolejna trudna kwestia w tym sezonie to chwasty w cebuli i zachwaszczenie wtórne, z którym niektórzy rolnicy mają do czynienia co roku, zwłaszcza w okresie zbiorów oraz dorastania główek cebuli na grubość. Tu najlepszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po
herbicydy zawierające dimethanamid oraz pendimetalinę (np.: Wing P). Charakteryzują się największym spektrum możliwości zwalczania kiełkujących chwastów, szczególnie tych uciążliwych w ostatnich latach, takich jak: szarłat szorstki, starzec zwyczajny czy psianka czarna.
Zabieg powinien być uzupełniony o dodatek adiuwanta, który będzie ograniczał możliwość przemieszczania się w glebie substancji czynnych, dzięki czemu będzie dłużej i efektywniej działał na kiełkujące chwasty. Takie wymagania spełnia adiuwant Elvita Solmer.
Prawidłowe przechowywanie cebuli po zbiorze
W tej chwili warto zadbać o
odpowiednie dosuszenie i wychłodzenie pryzm cebuli, tak aby nie wdmuchiwać w pryzmę wilgotnego powietrza. Najlepiej utrzymywać w pryzmie temperaturę od 2 do 4 st. C, przy wilgotności około 70%. Takie warunki dadzą możliwość dłuższego przechowania zebranej cebuli.
Uprawa cebuli – co może wpłynąć na sukces agrotechniczny
W tym sezonie tylko nielicznym producentom udało się odnieść sukces agrotechniczny – wpłynęły na to
zastosowane rozwiązania, posiadana wiedza oraz możliwości zastosowania prawidłowego płodozmianu. Przy doborze odpowiedniej technologii uprawy cebuli oraz wsparciu doradców można zadbać o prawidłowy wzrost i zdrowotność roślin już od początku przygotowań plantacji pod uprawę. Firma Frusto to nie tylko
sklep z nawozami, ale też miejsce, które daje taką możliwość swoim klientom, poprzez zapewnienie technologii dostosowanej do warunków polowych oraz wsparcie doświadczonych doradców agrotechnicznych.