Nawożenie azotowe stanowi istotny element budujący plon warzyw. Takie uprawy jak kapusta, kalafior, brokuł, ziemniak czy cebula są wysoce azotolubne. Zapotrzebowanie na azot w tych gatunkach warzyw sięga od 140 do ponad 200 kg, w zależności od gatunku i przeznaczenia.
Objawy niedoboru azotu u roślin to między innymi znaczny
spadek plonu, którego jednym z głównych budulców jest ten pierwiastek.
Ograniczona dostępność azotu sprawia, że wzrost roślin jest zahamowany, a ich liście są słabo rozwinięte i mają kolory od jasnozielonego do żółtawego. W ekstremalnych przypadkach może dojść do
obumierania i opadania liści, co przekłada się
na utratę plonu.
Nawożenie cebuli
W uprawie cebuli zaleca się stosowanie od
140 do 170 kg azotu na hektar. W przeliczeniu na 1 tonę plonu,
cebula pobiera od 3 do 4 kg azotu. Obrazuje to, jak ważnym składnikiem w jej uprawie jest ten pierwiastek. Jego dawka startowa w gatunkach cebulowych wynosi 25 do 30% całości dawki azotu.
Najważniejszym momentem dla nawożenia cebuli jest okres tworzenia zgrubień, w którym rośliny pobierają najwięcej
azotu. Bardzo często w tym czasie
dochodzi do wypłukania tego pierwiastka z gleby – w szczególności tej lekkiej, przepuszczalnej.
Dodatkowe nawadnianie upraw, przez wypłukiwanie składników generuje kolejny problem. Stosowanie nawozów posypowych w późnej fazie wzrostu na dużym szczypiorze będzie powodowało uszkodzenia roślin zbliżone do efektu gradobicia.
Obszary uszkodzeń stanowią otwarte miejsce do infekcji patogenów – w szczególności
Stemphylium oraz
mączniaka rzekomego, a także
bakterioz.
Nawożenie kapustnych
Zapotrzebowanie warzyw kapustnych na azot sięga nawet ponad 200 kg. Zbudowanie plonu kapusty białej na poziomie ponad 100 ton z hektara wymaga
wysokiego poziomu nawożenia, gdzie największe zapotrzebowanie na azot pojawia się
w momencie zawiązywania główek kapusty, w tym momencie
nie ma już możliwości stosowania nawożenia posypowego.
Standardowe nawożenie posypowe może powodować uszkodzenia główek i liści generując przy tym rozwój czerni krzyżowych oraz bakterioz, jednocześnie uszkadzając plon handlowy. Szczególną uwagę należy zwrócić na takie uprawy jak brokuł i kalafior i kapusta, gdzie stosowanie nawozów posypowych w późnych fazach wzrostu może uszkadzać róże, co spowoduje utratę plonu handlowego. Tutaj w momencie wypłukania składników jedynym bezpiecznym rozwiązaniem jest zasilenie roślin w azot dolistny.
Nawożenie ziemniaka
Dolistne nawożenie azotem doskonale sprawdzi się także w uprawie ziemniaka, należącego do grona roślin wysoce azotolubnych.
Jest to szczególnie ważne w momencie kwitnienia, ponieważ ziemniak w tym czasie zaczyna zawiązywać bulwy. Zapotrzebowanie ziemniaka jadalnego na azot sięga 150 – 170 kg/ha.
Ostatnie azotowe nawożenie posypowe ziemniaków stosuje się często przed obredlaniem. Od tego momentu ziemniakowi pozostaje kilka miesięcy wegetacji. W polskich warunkach rośliny te uprawiane są z reguły na lekkich i przepuszczalnych glebach – przeważnie nawadnianych. W takich warunkach sensowne staje się uzupełnienie nawożenia o azot, który jest jednym z najbardziej mobilnych składników nawożenia.
Zastosowanie tuż przed kwitnieniem ziemniaka nawozu dolistnego, zawierającego dłużej działające formy azotu, stanowi rozwiązanie będące doskonałym uzupełnieniem ewentualnych niedoborów tego pierwiastka, wpływających na ubytek plonu.
W celu uniknięcia wykonywania dodatkowych zabiegów w uprawach,
możemy wykonać
zabieg nawożenia dolistnego w połączeniu z działaniami fungicydowymi, co daje nam oszczędność czasu oraz pieniędzy, przy jednoczesnym zabezpieczeniu uprawy w niezbędne składniki budujące plon. Nawożenie dolistne azotem istotnie wpływa na wzrost plonu zebranych bulw ziemniaka.
Czym nawozić warzywa?
Właściwy dobór i termin stosowania nawozów, przy jednoczesnym zwróceniu uwagi na uzupełnienie wypłukiwanych składników, stanowią jeden z elementów sukcesu w uprawie.
Uzupełnianie nawożenia dolistnego o azot stanowi bezpieczne rozwiązanie, które wspomaga rozwój roślin
nie generując przy tym dodatkowych problemów związanych ze stosowanie nawozów posypowych.
Idealnym rozwiązaniem jest
Elvita Azon – dolistny nawóz azotowy.
Stanowi połączenie 3 form azotu – amonowej, amidowej i azotanowej oraz zestawu mikroelementów. Taki komplet składników daje zabezpieczenie w azot przez dłuższy czas. Dodatkowo
zawarte w produkcie mikroelementy niwelują niedobory oraz stymulują wzrost roślin.
Zawarte w Elvicie Azon mikroelementy, takie jak
miedź oraz bor i cynk, stanowią doskonałe
uzupełnienie mikroelementów najważniejszych w uprawie cebuli, warzyw kapustnych, czy ziemniaków.
Nawożenie dolistne a deszcz
Nawóz dolistny
Elvita Azon, stosowany jako wsparcie nawożenia posypowego, daje nam możliwość wspomożenia roślin w trudnych warunkach przy zmiennej pogodzie i w razie konieczności nawadniania. Dobre i sprawdzone rozwiązania stanowią klucz do sukcesu dla producenta – zapewniają wysoki plon oraz jakość produkowanych warzyw.
Frusto to
sklep ze środkami ochrony roślin i
nawozami, gdzie znajdziesz wszystkie niezbędne preparaty do ochrony warzyw, w tym polecane w artykule
fungicydy.