Chcemy korzystać z ciasteczek (tzw. plików cookies), aby zapewnić Ci wygodne korzystanie z platformy Frusto.pl, wyświetlać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb oraz udostępnić najnowsze usprawnienia, które tworzymy dzięki prowadzonej analityce. Dzięki wyrażeniu zgody, sprawiasz, że łatwiej będzie Ci odnaleźć na Frusto.pl dokładnie to, czego szukasz. Jeśli zgadzasz się na korzystanie ze wszystkich ciasteczek, kliknij „Zaakceptuj”. Możesz także dopasować zakres zgód - aby to zrobić, kliknij „Zarządzaj cookies”. W każdej chwili możesz zmienić lub cofnąć swoją zgodę w naszej polityce prywatności, gdzie również przeczytasz więcej
o plikach cookie. W Polityce prywatności możesz dowiedzieć się, kim jesteśmy, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe i jak się z nami skontaktować.
Zarządzaj cookies
Zaakceptuj
Ustawienia ciasteczek (plików cookies)
Dzięki cookies strony internetowe mogą działać, a czasem działają lepiej i szybciej. Dodatkowo, ciasteczka dostarczają danych, pozwalających lepiej zrozumieć i rozpoznać Twoje potrzeby, dopasować treści, które widzisz oraz poprawić jakość obsługi. Poniżej możesz sprawdzić, jakie dane i po co zbieramy w ciasteczkach.
Nie na wszystkie musisz się zgodzić. Możesz w każdej chwili wycofać zgodę, np. zmieniając ustawienia cookies, usuwając je lub zmieniając ustawienia przeglądarki.
Pliki cookies niezbędne do prawidłowego funkcjonowania platformy Frusto.pl. Umożliwiają wygodne korzystanie ze strony oraz jej podstawowych funkcji, np. logowania w serwisie, oraz zapobiegają oszustwom. Zawsze włączone.
Pliki cookies przechowujące informacje na temat odwiedzin i sposobu korzystania z serwisu. Są nam niezbędne do poprawiania zawartości strony, prowadzenia procesów analitycznych oraz usprawniania wydajności platformy frusto.pl.
Informacje zbierane przez te pliki cookie nie mają na celu ustalenia Twojej tożsamości.
Reklamowe pliki cookie pozwalają na dopasowanie wyświetlanych na naszej witrynie treści reklamowych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Reklamowe cookies nie przechowują bezpośrednio Twoich danych osobowych, ale identyfikują Twoją przeglądarkę internetową. Jeśli nie zezwolisz na stosowanie tych plików cookie, dalej będziemy mogli wyświetlać Ci reklamy, jednak nie będą one dopasowane do Twoich preferencji.
Zapisz ustawienia i zamknij
Komunikat sadowniczy 22.03.2022 / lustracja sadu pod kątem szkodników
25 marca 2022
Rozpoczynamy kolejny sezon komunikatów sadowniczych od firmy Frusto!
Rozpoczynamy kolejny sezon komunikatów sadowniczych od firmy Frusto!
Lustracja pod kątem szkodników
Wraz ze startem sezonu wegetacyjnego narasta liczba pytań o użycie oleju parafinowego do zwalczania przędziorka owocowca. Właściwy moment na zwalczanie tego szkodnika przypada zazwyczaj nie wcześniej niż w fazie mysiego ucha. Obecnie jesteśmy w okresie, który powinniśmy poświęcić na skrupulatne lustracje i założenie odpowiedniej strategii ochrony, która już na starcie sezonu wegetacyjnego pozwali wygenerować oszczędności.
W przypadku grusz sytuacja jest bardziej dynamiczna, gdyż ostatnie ciepłe i słoneczne dni uaktywniły miodówkę gruszową. Oczywiście zróżnicowanie presji jest istotne, ponieważ w niektórych rejonach nie spotykamy tej grupy szkodników, a zdarzają się również rejony, w których znajdziemy nawet pojedyncze złożone jaja. W tej sytuacji zasadne jest kontynuowanie zabiegów glinką kaolinową i w razie potrzeby sięgnięcie po mieszaninę oleju parafinowego (Akarol 770 EC) z siarką (Elvita Eskar).
To, o czym należy zacząć myśleć w najbliższym czasie poza porządkami w sadzie, to przede wszystkim zabezpieczenie ran po cięciu. Szczególnie w kwaterach najmłodszych, które słusznie pozostawiamy na koniec okresu cięcia tak, aby minimalizować ryzyko uszkodzeń mrozowych. Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na kwatery odmiany Gala, jak również pozostałych odmian wykazujących wyższą podatność na występowanie chorób kory i drewna, a więc chociażby Golden Deliciouse, grupę Red Delicious. Właściwy kierunek działania to zabiegi, które będą wpływały na gojenie ran, jak również zabezpieczały przed infekcjami przez patogenami powodującymi choroby kory i drewna, jak również chorobami bakteryjnymi.
Nawożenie startowe azotowe powinniśmy wykonać w terminie, który będzie uzależniony od wilgotności gleby czy formy azotu zawartego w nawozie. Ważnym elementem jest, aby azot zastosowany wiosną mógł zasilić pąki jeszcze przed momentem rozwinięcia się kwiatów, co zapewni nam ciągłość w dostępnie tego składnika.
Dawka nawożenia dla sadu owocującego powinna wynosić ok. 40 kg N/ha, co odpowiednio daje nam 120 kg saletry amonowej bądź 150 kg saletrzaku/ha. W przypadku nawożenia zbilansowanego przy użyciu nawozów NPK oferujemy Państwu nawóz Elplon bezchlorkowy, w którego składzie azot występuje w formie amonowej, która jest silniej wiązana przez kompleks sorpcyjny gleby. Jeżeli chodzi o dawki, to rekomendowane jest zastosowanie od 250-350 kg/ha.
W przypadku zastosowania saletry amonowej, zawierającej dwie formy azotu zabieg nawożenia należałoby wykonać w terminie na 4-5 tygodni przed spodziewanym kwitnieniem. W przypadku braku saletry, a posiadania mocznika z inhibitorem, taki zabieg należałoby wykonać na ok. 6 tygodni przed kwitnieniem. W przypadku nawozów zawierających formę amonową można je zastosować w terminie krótszym aniżeli saletra amonowa.
Tak jak w komunikatach z lat ubiegłych zachęcamy, aby raz na 2-3 lata nawożenie azotowe wykonać nie tylko w pasy herbicydowe, ale na całą powierzchnię sadu. Zabieg agrotechniczny dobrze wpływa na niwelowanie tworzenia się kolein w sadzie, gdyż silnie wzmacnia murawę. Przy wysiewie na całą powierzchnię sadu stosujmy ok. 50 kg/N/ha.