Odpowiedni moment zbioru jabłek zależy od wielu czynników, takich jak odmiana, warunki pogodowe i lokalizacja. Jeśli chcesz, aby Twoje jabłka dłużej zachowały świeżość, warto przeprowadzić badanie dojrzałości zbiorczej. Jak zbadać dojrzałość zbiorczą jabłek?
Badanie dojrzałości zbiorczej obejmuje ocenę jędrności miąższu, indeksu skrobiowego i poziomu cukrów (refrakcję).
W sytuacji kiedy termin zbioru jabłek jest wątpliwy, zaleca się obliczenie indeksu Streifa, który bierze pod uwagę pomiary jędrności (w kG), poziomu skrobi (wg skali 10-stopniowej) i zawartości ekstraktu.
Zbiór jabłek – kiedy?
Przykładowe wyniki pozyskane u naszego klienta w okolicach Płocka 09 września 2024 r.
Odmiana jabłek Jonaprince
Jonaprince znajduje się w okienku zbiorczym. W badaniu indeks skrobiowy wyszedł minimalnie niższy od zalecanego, ale akurat ten parametr jest obarczony błędem ludzkim (kwestia indywidualnej interpretacji wyników, które porównujemy do tablicy wzorcowej rozkładu skrobi) przy ocenie każdego jabłka z badanej próby.
Parametry jakościowe |
Wyniki badania jabłek odmiany Jonaprince |
Zalecane parametry dla długiego przechowywania |
jędrność |
7,2 |
7-8 |
skrobia |
5 |
6-7 |
cukry |
13,7 |
>11,5 |
Odmiana jabłek Szampion
W przypadku odmiany Szampion od lat obserwowany jest kłopot z wybarwianiem, do czego w dużej mierze przyczynia się pogoda. Indeks skrobiowy jest tu dużo poniżej wartości zalecanych. Niestety, jędrność tej odmiany jest już w dolnym zalecanym do przechowywania zakresie i dalej będzie spadać. Sadownik musi podjąć decyzję, czy poczekać na lepsze wybarwienie owoców (co ułatwi ich sprzedaż) i bardziej zaawansowany rozkład skrobi, ryzykując jednak, że Szampion straci zdolność do długiego przechowywania z powodu obniżonej jędrności. Alternatywnie, może zdecydować się na zbiór w najbliższych dniach, gdy owoce mają dobrą jędrność i odpowiednią zawartość cukrów, choć proces rozkładu skrobi nie jest jeszcze zaawansowany, a wybarwienie jest słabe.
Parametry jakościowe |
Wyniki badania jabłek odmiany Szampion 1 |
Zalecane parametry dla długiego przechowywania |
jędrność |
6,2 |
6,5-7,5 |
skrobia |
3 |
5,5-7,0 |
cukry |
12,3 |
>11,5 |
Parametry jakościowe |
Wyniki badania jabłek odmiany Szampion 2 |
Zalecane parametry dla długiego przechowywania |
jędrność |
6,8 |
6,5-7,5 |
skrobia |
2 |
5,5-7,0 |
cukry |
13,4 |
>11,5 |
Odmiana jabłek Ligol
Parametry jakościowe |
Wyniki badania jabłek odmiany Ligol |
Zalecane parametry dla długiego przechowywania |
jędrność |
7,1 |
7-8 |
skrobia |
4 |
7-8 |
cukry |
14 |
11,5 |