Choroby przechowalnicze warzyw korzeniowych
Zarejestrowani mogą więcej! Załóż konto, aby się przekonać.

Choroby przechowalnicze warzyw korzeniowych

12 lipca 2024

Choroby przechowalnicze to poważny problem w warzywnictwie. Przechowywanie warzyw korzeniowych jest jednym z trudniejszych elementów produkcji. Ostatnie sezony pokazują, że towar dobrej jakości wypada lepiej w sprzedaży. Warzywa korzeniowe magazynowane przez zimę i sprzedawane wiosną, osiągają dużo wyższe ceny, niż te świeżo zebrane z pola.

Choroby przechowalnicze warzyw korzeniowych

Biopreparaty – przyszłość w uprawie warzyw

 
Prawidłowe przygotowanie gleby oraz zwracanie uwagi na przedplony i zmianowanie w znacznej mierze niweluje rozwój chorób odglebowych – niestety, w wielu gospodarstwach prawidłowe przygotowanie gleby oraz zmianowanie przysparza wielu problemów producentom. 
 
W zmianowaniu uprawia się rzepak, który jest nośnikiem zgnilizny twardzikowej, oraz rośliny okopowe, których zbiór prowadzi do degradacji struktury gleby. Dlatego tak ważne jest przygotowanie gleby oraz zapobieganie rozwojowi chorób w trakcie wegetacji roślin. Zdrowotność surowca, który zamierzamy przechowywać, ma bezpośredni wpływ na to, jaki produkt wyjmiemy z przechowalni, oraz na jego przeznaczenie – świeży rynek czy przemysł. Wszystkie te elementy bezpośrednio wpływają na zysk uzyskany z uprawy.
 

Cenny rozkład resztek pozbiorczych, ograniczanie rozprzestrzeniania się patogenów 

 
Prawidłowy dobór ochrony plantacji warzyw korzeniowych należy rozpocząć w roku poprzedzającym uprawę. Ważnym elementem przygotowania gleby jest rozkład resztek pożniwnych w przedplonach, które oddziałują bezpośrednio na jakość siewu oraz mogą kumulować pozostałości pestycydów negatywnie wpływające na wzrost roślin.
 
Pozostające na plantacjach nierozłożone resztki roślin utrudniają wschody roślin następczych – nasiona, które trafią w warstwę gleby zawierającą duży udział nierozłożonej słomy mają utrudniony dostęp do wody, przez co ich kiełkowanie stanowi istotny problem. Uprawiane w poprzednich latach rośliny strączkowe, takie jak fasola szparagowa czy groszek zielony, stanowią rośliny żywicielskie dla takich chorób jak Fusarium, zgnilizna twardzikowa
 
W celu ograniczenia rozwoju chorób odglebowych należy działać zapobiegawczo poprzez dobór odpowiednich przedplonów – najlepiej zbóż, oraz ograniczenie możliwości wystąpienia patogenów poprzez wsparcie rozkładu resztek pożniwnych/ Bezpiecznym rozwiązaniem biologicznym, które wspomaga rozkład resztek pożniwnych oraz pozostałości pestycydów dzięki zawartości kwasów PGA, jest Elbio Terra Ivo w dawce 3-5 l/ha w połączeniu z Elvitą Humus Plus w dawce 15-20l/ha. Takie rozwiązanie ma równie istotny wpływ na podniesienie zawartości próchnicy w glebie, przy regularnym corocznym stosowaniu.  
 
W latach mokrych duży problem w uprawie warzyw korzeniowych stanowi bakteria z rodzaju Erwinia powodująca mokrą zgniliznę warzyw korzeniowych, zwłaszcza na glebach ciężkich, nie przepuszczalnych, w szczególności przy ograniczonym zmianowaniu i zdegradowanej strukturze.

Stosowanie preparatów biologicznych w początkowej fazie uprawy, zawierających szczep bakterii Bacillus Subtilis, wpływa na ograniczenie rozwoju chorób bakteryjnych. Dwa zabiegi preparatem Elbio Fungibactis w dawce 1 l/ha w fazie 2-3 liści właściwych powtórzone po 2-3 tygodniach znacznie ograniczają rozwój chorób bakteryjnych i fuzaryjnych w uprawie warzyw.
 

Biologiczne wsparcie w walce z mączniakiem prawdziwym w uprawie marchwi i pietruszki

 
W trakcie wegetacji warzyw korzeniowych producenci mają do czynienia najczęściej z alternariozą oraz mączniakiem prawdziwym. W przypadku alternariozy wysoką skuteczność wykazują preparaty zawierające piraklostrobinę oraz boscalid, czy difenconazol, np.: Cobalt, Signum.
 
Ochrona przed mączniakiem prawdziwym oparta na preparatach biologicznych zawierających mikroorganizmy z rodzaju Bacillus sp. oraz Pantoea sp. wpływa na ograniczenie kumulacji pestycydów w zebranym plonie. Sugerowanym rozwiązaniem jest stosowanie preparatu Elbio Versus dawce 1 l/ha od początku zakrywania międzyrzędzi przez rośliny. Zabieg powtarzamy 3-5-krotnie w odstępach 7-14 dni.
 

Choroby przechowalnicze warzyw – ograniczanie

 
Choroby przechowalnicze warzyw, takie jak szara pleśń oraz zgnilizna twardzikowa, ujawniają się najczęściej w chłodniach, podczas przechowywania, generując znaczne straty plonu handlowego.  W ostatnich latach mamy do czynienia z wycofywaniem substancji aktywnych możliwych do stosowania w uprawie warzyw. Sieci handlowe w coraz większym zakresie prowadzą kontrolę dostarczanych warzyw, stosowanie preparatów biologiczny przemiennie z fungicydami przekłada się na znaczne ograniczenie występowania pozostałości. 
 
Zatem jak ograniczać problemy w przechowalnictwie warzyw korzeniowych? Standardem dla producentów warzyw korzeniowych w ochronie przed rozwojem chorób przechowalniczych są zabiegi wykonywane preparatami takimi jak Cobalt, Signum czy Switch.

Wsparcie tradycyjnych rozwiązań o preparaty biologiczne wykazujące wysoką efektywność w ochronie roślin przed zgnilizną twardzikową czy szarą pleśnią stanowi klucz dla produkcji bezpiecznego surowca. Preparat Elbio Versus stosowany od momentu znacznego przyrostu korzeni efektywnie ogranicza rozwój chorób przechowalniczych. 
 

Zgnilizna twardzikowa zwalczanie – kluczowe preparaty biologiczne na każdym etapie wegetacji (ograniczanie rozwoju zgnilizny twardzikowej)

 
Odpowiedni dobór preparatów biologicznych wspiera uprawę zdrowych i pozbawionych pozostałości warzyw korzeniowych. Klucz do sukcesu stanowi odpowiedni ich dobór do okresu wegetacji i występujących w danym momencie problemów. Ochronę zaczynamy w roku poprzedzającym, od zastosowania preparatu Elbio Terra Ivo w połączeniu z Elvitą Humus Plus, kontynuujemy wsparcie roślin na początku wegetacji poprzez zastosowanie Elbio Fungibactis wpływającego na ograniczenie chorób odglebowych – bakterioz oraz chorób fuzaryjnych. 
 

Choroby przechowalnicze – hamowanie rozwoju

 
W drugiej połowie okresu wegetacji hamujemy rozwój chorób przechowalniczych, takich jak zgnilizna twardzikowa marchwi, zgnilizna twardzikowa pietruszki, czy selera korzeniowego, dzięki zastosowaniu kompletu mikroorganizmów zawartych w preparacie Elbio Versus. Taki dobór preparatów biologicznych skutecznie ogranicza rozwój chorób warzyw korzeniowych w trakcie wegetacji oraz w przechowaniu, co przekłada się na jakość uzyskanego plonu oraz zysk producenta.
Wszystkie wymienione wyżej preparaty znajdziesz w naszym sklepie z nawozami i środkami ochrony roślin.
12 lipca 2024

Spis treści

Udostępnij

Opinie

Przeczytałeś artykuł?

Podziel się opinią jako pierwszy!